Buitenbepleistering: soorten, prijs en plaatsing

Bent u op zoek naar informatie over buitenbepleistering voor uw woning? Wist u dat de juiste keuze in buitenbepleistering niet alleen zorgt voor een mooie gevel, maar ook bijdraagt aan de thermische isolatie van uw huis? In dit artikel helpen wij u om de verschillende soorten buitenbepleistering te begrijpen, inzicht te krijgen in de prijs en het plaatsingsproces.

Blijf lezen om meer te weten te komen over hoe buitenbepleistering de uitstraling en prestaties van uw woning kan verbeteren!

Buitenbepleistering

Samenvatting

 • Buitenbepleistering kan helpen bij het verbeteren van de uitstraling en thermische isolatie van uw huis.
 • Er zijn twee belangrijke soorten buitenbepleistering: minerale crepi en synthetische crepi.
 • De prijs van buitenbepleistering varieert afhankelijk van het type pleisterwerk, de oppervlakte en eventuele isolatie.
 • Het correct plaatsen van buitenbepleistering vereist grondige voorbereiding, zoals het reinigen van de gevel en het plaatsen van hoekprofielen en wapeningsnet.

Soorten Buitenbepleistering

Er zijn twee belangrijke soorten buitenbepleistering: minerale crepi en synthetische crepi.

Minerale crepi

Minerale crepi is een soort buitenbepleistering gemaakt van zand, cement en kalk. Het is sterk en ademend. Dat betekent dat het vocht uit je huis kan laten ontsnappen. Het kan ook tegen regen en wind.

Minerale crepi laat je woning er mooi uitzien. Het heeft vele kleuren. Je kunt kiezen welke kleur je wilt. Maar let op, je moet minerale crepi snel plaatsen. Dit komt omdat het snel droogt.

Synthetische crepi

Synthetische crepi is een type buitenbepleistering dat gemaakt is van kunstmatige materialen. Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor minerale crepi vanwege de duurzaamheid en waterbestendigheid.

Synthetische crepi kan gemakkelijk worden aangebracht op verschillende ondergronden, zoals beton en baksteen. Het heeft ook een breed scala aan kleuropties, waardoor het gemakkelijk aan te passen is aan de stijl van je huis.

Een ander voordeel is dat synthetische crepi weinig onderhoud nodig heeft en lang meegaat. Het is belangrijk om een professionele aannemer in te schakelen voor de plaatsing van synthetische crepi om ervoor te zorgen dat het correct wordt aangebracht en je langdurige resultaten krijgt.

Gevelafwerking met crepi

Crepi is een populaire keuze voor gevelafwerking. Het kan worden gebruikt om de buitenkant van je huis een nieuwe en frisse uitstraling te geven. Crepi is verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je smaak en stijl past.

Het aanbrengen van crepi op je gevel kan helpen om scheuren en oneffenheden te verbergen, waardoor je gevel er strak en verzorgd uitziet. Het is ook een goede manier om je huis beter te isoleren en energie te besparen.

Het installeren van crepi kan het beste worden overgelaten aan professionals die ervaring hebben met gevelafwerking, zodat het resultaat duurzaam en kwalitatief is.

Prijs van Buitenbepleistering

De prijs van buitenbepleistering kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de gekozen crepi, de oppervlakte die bepleisterd moet worden en of er al dan niet isolatie wordt toegevoegd.

Prijs per vierkante meter

De prijs van buitenbepleistering kan sterk variëren afhankelijk van het type pleisterwerk en de specifieke eigenschappen van uw woning. Hier is een overzicht van de gemiddelde kosten per vierkante meter voor verschillende soorten buitenbepleistering:

Type Buitenbepleistering Prijs per Vierkante Meter
Minerale crepi €45 – €80
Synthetische crepi €60 – €100
Gevelafwerking met crepi €40 – €80

 

Houd er rekening mee dat deze prijzen slechts richtprijzen zijn en dat de werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van uw specifieke situatie. Het is altijd een goed idee om een offerte aan te vragen bij meerdere bedrijven om ervoor te zorgen dat u de beste prijs krijgt voor uw buitenbepleistering.

Factoren die de kostprijs bepalen

De kostprijs van buitenbepleistering wordt bepaald door verschillende factoren:

 • De oppervlakte van de gevel: Hoe groter de oppervlakte, hoe hoger de kosten.
 • De gekozen pleister: Minerale crepi kan duurder zijn dan synthetische crepi.
 • De staat van de gevel: Als de gevel gerepareerd moet worden voordat de pleister kan worden aangebracht, kunnen de kosten stijgen.
 • De moeilijkheidsgraad van de plaatsing: Als er veel hoeken, randen of andere moeilijke plekken zijn, kan dit invloed hebben op de prijs.
 • Eventuele isolatie: Het toevoegen van isolatie aan de buitenbepleistering kan de prijs verhogen.
 • De prijs van aannemers: Verschillende aannemers hanteren verschillende tarieven voor hun diensten.

Kosten van crepi met isolatie

De kosten van crepi met isolatie kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld ligt de prijs per vierkante meter tussen de 80 en 120 euro. Deze kosten zijn inclusief de materialen, arbeid en eventuele voorbereidende werkzaamheden. Het aanbrengen van crepi met isolatie is een investering die kan leiden tot energiebesparing en een lagere verwarmingsrekening. Het is belangrijk om een professionele aannemer te raadplegen om de juiste kosten en mogelijkheden te bespreken.

Kosten van crepi zonder isolatie

De kosten van crepi zonder isolatie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld gezien liggen de prijzen voor het aanbrengen van buitengevelbepleistering zonder isolatie tussen de €40 en €70 per vierkante meter. Deze kosten kunnen echter hoger zijn als er speciale afwerkingen of extra werkzaamheden nodig zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat het inschakelen van een professionele aannemer de kosten kan beïnvloeden, omdat zij hun eigen tarieven hanteren voor arbeid en materialen. Daarnaast moeten eventuele reparaties of voorbereidende werkzaamheden ook in overweging worden genomen bij het bepalen van de totale kosten. Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen en prijzen te vergelijken voordat u een beslissing neemt.

Plaatsing van Buitenbepleistering

Voor de plaatsing van buitenbepleistering is een grondige voorbereiding nodig, zoals het reinigen en eventueel herstellen van de gevel.

Voorbereiding

Voorbereiding:

 • Reinig de buitenmuur grondig met water en zeep.
 • Verwijder losse verf, vuil en eventuele schimmelplekken.
 • Laat de muur volledig drogen voordat je begint met het aanbrengen van de buitenbepleistering.
 • Controleer of er geen oneffenheden zijn op de muur en repareer deze indien nodig.
 • Bedek ramen, deuren en andere delen die niet bepleisterd moeten worden met plastic folie of tape.
 • Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint.

Hoekprofielen aanbrengen

Om buitenbepleistering correct te plaatsen, is het belangrijk om hoekprofielen aan te brengen. Dit zorgt voor een nette afwerking en beschermt de hoeken van de gevel tegen beschadiging. Hieronder volgen de stappen voor het aanbrengen van hoekprofielen:

 1. Meet de lengte van elke hoek op en snijd een passend hoekprofiel op maat.
 2. Breng primer aan op de hoeken van de gevel en laat het drogen.
 3. Plaats het hoekprofiel in de natte primer en druk het stevig aan.
 4. Controleer of het profiel recht en waterpas staat.
 5. Bevestig het profiel met behulp van schroeven of spijkers, afhankelijk van het type profiel.
 6. Herhaal deze stappen voor alle hoeken.

Wapeningsnet plaatsen

Om de buitenbepleistering goed te laten hechten en te zorgen voor een duurzaam resultaat, is het belangrijk om een wapeningsnet te plaatsen. Hieronder vind je de stappen die je moet volgen bij het plaatsen van het wapeningsnet:

 1. Reinig de gevel grondig om ervoor te zorgen dat er geen vuil of losse delen zijn.
 2. Breng een primer aan op de gevel om de hechting te verbeteren.
 3. Rol het wapeningsnet uit en snijd het op maat.
 4. Bevestig het wapeningsnet met behulp van speciale bevestigingsclips of nagels.
 5. Zorg ervoor dat het wapeningsnet strak gespannen is en geen rimpels of plooien heeft.
 6. Controleer of het net goed is bevestigd door er lichtjes tegenaan te tikken.
 7. Ga door met de volgende stappen van de buitenbepleistering, zoals het aanbrengen van crepi.

Aanbrengen van crepi

Het aanbrengen van crepi gaat als volgt:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de buitenmuur schoon en droog is voordat je begint met het aanbrengen van crepi.
 2. Hoekprofielen aanbrengen: Plaats hoekprofielen op de hoeken van de muur om de crepi op zijn plaats te houden en een strakke afwerking te krijgen.
 3. Wapeningsnet plaatsen: Bevestig een wapeningsnet op de muur om scheuren en barsten te voorkomen.
 4. Aanbrengen van crepi: Breng de crepi gelijkmatig aan op de muur met behulp van een spaan of troffel. Werk in vlakken en zorg ervoor dat alle delen van de muur bedekt zijn.
 5. Afwerking: Nadat de crepi is aangebracht, kun je deze afwerken in een textuur of afwerking naar keuze, zoals glad, structuur of korrelig.

Onderhoud van Buitenbepleistering

Het is belangrijk om regelmatig je buitenbepleistering te reinigen, reparaties uit te voeren en een beschermende coating aan te brengen. Ontdek hoe je jouw gevel in topconditie kunt houden!

Regelmatig reinigen

Om ervoor te zorgen dat je buitenbepleistering er mooi en goed onderhouden uitziet, is het belangrijk om regelmatig schoon te maken. Hier zijn een paar tips voor het reinigen van je buitenbepleistering:

 • Gebruik een zachte borstel of spons om vuil en stof van de bepleistering te verwijderen.
 • Maak gebruik van een mild reinigingsmiddel vermengd met water om hardnekkige vlekken te verwijderen. Test altijd eerst op een klein stukje bepleistering voordat je het hele oppervlak schoonmaakt.
 • Spoel de bepleistering grondig af met water om alle schoonmaakmiddelen te verwijderen.
 • Vermijd het gebruik van schurende materialen of harde borstels die de bepleistering kunnen beschadigen.
 • Herhaal dit schoonmaakproces minstens één keer per jaar, of vaker indien nodig.

Reparaties uitvoeren

Reparaties uitvoeren:

 • Barsten opvullen met reparatiemortel.
 • Loszittende pleister verwijderen en vervangen.
 • Beschadigde delen herstellen met pleisterwerk.
 • Eventuele vochtproblemen aanpakken en verhelpen.
 • Kleine scheurtjes bijwerken met een geschikte reparatiekit.
 • Bij ernstige schade een professional inschakelen voor reparatiewerkzaamheden.

Beschermende coating aanbrengen

Om de buitenbepleistering goed te beschermen, is het belangrijk om een beschermende coating aan te brengen. Deze coating zorgt voor een extra laag die de bepleistering beschermt tegen invloeden van buitenaf. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen bij het aanbrengen van een beschermende coating:

 • Reinig de bepleisterde oppervlakken grondig voordat je de coating aanbrengt. Verwijder vuil, stof en eventuele losse delen.
 • Zorg ervoor dat het bepleisterde oppervlak volledig droog is voordat je begint met het aanbrengen van de coating.
 • Breng de beschermende coating gelijkmatig aan op het oppervlak met behulp van een verfroller of kwast.
 • Laat de coating volledig drogen volgens de instructies op het product.
 • Breng indien nodig nog een tweede laag coating aan voor maximale bescherming.

Inspiratie voor Buitenbepleistering

Voorbeeldprojecten kunnen je inspireren bij het kiezen van de juiste kleuren en stijlvolle ontwerpen voor jouw buitenbepleistering.

Voorbeeldprojecten

Voorbeeldprojecten van buitenbepleistering kunnen je inspiratie geven voor het renoveren van je woning. Hier zijn enkele mooie projecten die laten zien wat er mogelijk is:

 1. Gevelrenovatie met minerale crepi: Een oudere woning krijgt een frisse uitstraling door de gevel te bepleisteren met minerale crepi. De verschillende kleuren en texturen zorgen voor een moderne look.
 2. Gevelisolatie met synthetische crepi: Een nieuwbouwhuis wordt energiezuinig gemaakt door de buitenmuren te isoleren en te bepleisteren met synthetische crepi. Het resultaat is een strakke gevel met een hoge isolatiewaarde.
 3. Gevelafwerking met sierpleister: Een moderne villa krijgt een unieke uitstraling door de gevel af te werken met sierpleister in opvallende kleuren. Dit geeft het huis een eigen karakter.
 4. Renovatie van een historisch pand: Een oud herenhuis wordt in ere hersteld door de gevel te restaureren en te bepleisteren met authentieke materialen. Dit accentueert de historische waarde van het pand.
 5. Doehetzelf-project: Een handige doe-het-zelver tovert een saaie betonnen muur om tot een eye-catcher door zelf de buitenbepleistering aan te brengen en te verven in levendige kleuren.

Kleurenkeuze

Bij het kiezen van de kleuren voor je buitenbepleistering zijn er tal van mogelijkheden om je gevel er stijlvol uit te laten zien. Het is belangrijk om rekening te houden met de stijl van je woning en de omgeving.

Je kunt kiezen voor neutrale kleuren zoals wit, grijs of beige voor een tijdloze uitstraling. Als je iets gedurfder wilt, kun je ook kiezen voor levendigere kleuren zoals blauw, groen of rood.

Een andere optie is om kleuren te mixen om een uniek effect te creëren. Denk goed na over welke kleuren het beste passen bij jouw persoonlijke smaak en de uitstraling die je wilt bereiken.

Stijlvolle ontwerpen

Buitenbepleistering biedt tal van mogelijkheden voor stijlvolle ontwerpen die je woning een unieke uitstraling geven. Of je nu houdt van een strakke en moderne look of eerder gaat voor een klassiek en tijdloos ontwerp, met buitenbepleistering is alles mogelijk.

Je kunt kiezen uit verschillende kleuren en texturen om de gewenste sfeer te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een ruwe afwerking voor een industriële uitstraling, of juist aan een gladde afwerking voor een elegante en luxueuze look.

Met buitenbepleistering kun je jouw gevel transformeren en je huis laten opvallen in de buurt. Laat je inspireren door voorbeeldprojecten en maak van jouw woning een eyecatcher!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is buitenbepleistering?

Buitenbepleistering, ook bekend als gevelbepleistering of gevelbekleding, is een pleisterwerk dat aan de buitenkant van een gebouw wordt aangebracht.

2. Hoe verschilden gevelbepleistering en binnenbepleistering?

Er is een groot verschil tussen binnenbepleistering en buitenbepleistering. Binnenbepleistering is voornamelijk voor decoratie, terwijl gevelbepleistering het gebouw beschermt tegen weersinvloeden.

3. Welke soorten buitenbepleistering zijn er?

Er zijn veel soorten buitenmuurbepleistering, zoals gevelcoating en gevelvernieuwing. De keuze hangt af van de staat van de gevel en het gewenste uiterlijk.

4. Wat is de prijs van buitenbepleistering?

De prijs van buitenbepleistering hangt af van verschillende factoren, zoals het type pleisterwerk, de grootte van het gebouw en de bepleisteringstechnieken die worden gebruikt.

5. Hoe helpt buitenbepleistering bij het verlagen van mijn energiefactuur?

Buitenbepleistering kan helpen bij het verlagen van je energiefactuur door je huis beter te isoleren. Het houdt warmte binnen in de winter en houdt het koel in de zomer.