Crepi Gevel Doe-Het-Zelf Gids: Stappen, Materialen en Tips voor Zelf Aanbrengen

Wil je je huis een frisse uitstraling geven zonder een fortuin uit te geven? Overweeg dan om zelf een crepi gevel aan te brengen. Het is een betaalbare manier om je buitenmuren te vernieuwen en te beschermen tegen weersinvloeden. Met wat basiskennis en de juiste materialen kun je zelf aan de slag. In deze gids leer je stap voor stap hoe je een crepi gevel aanbrengt, van de voorbereiding tot de afwerking. Zo geniet je binnen de kortste keren van een prachtig resultaat dat je woning een geheel nieuwe look geeft. crepi gevel doe het zelf

Wat Is Crepi Gevelbekleding?

Crepi gevelbekleding, ook bekend als sierpleister of gevelpleister, is een populaire methode om gevels van een gebouw af te werken en te beschermen. Het creëert een decoratief en duurzaam oppervlak dat je huis niet alleen esthetisch verbetert maar ook extra beschermt tegen weersinvloeden. Het aanbrengen van crepi gebeurt met een mengsel van zand, cement en lijmstoffen, wat resulteert in een aantrekkelijk en hoogwaardig afwerkingsmateriaal.

Voordelen van Crepi Gevel

 1. Esthetische Verbetering: Crepi gevelbekleding geeft je huis een elegante uitstraling. Je kunt kiezen uit verschillende structuren en kleuren, zoals wit en beige.
 2. Weerbestendigheid: Crepi beschermt je woning tegen regen, wind, en temperatuurvariaties. Hierdoor verleng je de levensduur van je buitenmuren.
 3. Isolatie: Crepi gevelbekleding biedt extra thermische isolatie. Dit helpt om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren, waardoor je energiekosten kunt verlagen.
 4. Onderhoudsvriendelijk: Een crepi gevel is makkelijk te reinigen. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt volstaat meestal om de gevel in goede staat te houden.
 5. Minerale Crepi: Dit is een natuurlijk product gemaakt van zand en cement. Minerale crepi is vooral geschikt voor vochtige omgevingen omdat het ademend is.
 6. Acryl Crepi: Bestand tegen water en vuil. Acryl crepi is gemaakt van harsen en polymeren, wat het een elastisch karakter geeft. Dit type is ideaal voor oppervlakken die aan veel beweging onderhevig zijn.
 7. Siliconen Crepi: Combineert de voordelen van ademend vermogen en waterafstotendheid. Siliconen crepi is zeer duurzaam en onderhoudsarm, waardoor het een populaire keuze is voor moderne woningen.
 8. Synthetische Crepi: Een mix van natuurlijke en kunstmatige stoffen. Synthetische crepi biedt een balans van duurzaamheid en flexibiliteit. Het is verkrijgbaar in tal van kleuren en texturen.
Door de juiste soort crepi gevelbekleding te kiezen, kun je niet alleen de esthetiek van je woning verbeteren maar ook de functionele voordelen, zoals isolatie en weerbestendigheid, optimaliseren.

Voorbereiden op het Crepi Gevel Doe-Het Zelf Project

Benodigde Materialen

Bij het voorbereiden van je crepi gevel project, zijn er verschillende materialen nodig:
 • Crepi Mengsel: Kies tussen minerale, acryl, siliconen, of synthetische crepi afhankelijk van je wensen.
 • Primer: Gebruik een primer die geschikt is voor de ondergrond van je gevel.
 • Menkgereedschap: Een elektrische mixer of een mixer op een boormachine helpt bij het mengen van de crepi.
 • Spaan en Plamuurrubber: Essentieel voor het aanbrengen en afwerken van de crepi laag.
 • Afplaktape en Folie: Bescherm ramen, deuren, en andere oppervlakken tegen spatten.
 • Beschermende Kleding: Draag handschoenen, veiligheidsbril, en geschikte werkkleding.
Een goed voorbereide werkplek en de juiste materialen verbeteren het eindresultaat.

Het Plannen van Je Tijd

Een goed tijdschema maakt je project efficiënter:
 • Weercondities Controleren: Werk bij droog weer zonder extreme hitte of kou voor optimale hechting.
 • Werkuren Bepalen: Reserveer voldoende daglicht voor je werkzaamheden.
 • Droogtijd Inplannen: Crepi heeft een droogtijd van 24 tot 48 uur, plan hier rekening mee.
 • Opdelen in Fasen: Verdeel je project in beheersbare fasen zoals voorbereiden, aanbrengen, en afwerken.
Met een gedetailleerd plan voorkom je vertragingen en behaal je een professioneel resultaat.

Stappen voor het Aanbrengen van Crepi

De Onderlaag Voorbereiden

Zorg ervoor dat de onderlaag schoon en droog is, en verwijder eventuele losse delen. Gebruik hiervoor een borstel of een hogedrukreiniger. Breng daarna een primer aan die geschikt is voor het type crepi dat je gaat gebruiken. Wacht totdat de primer volledig is opgedroogd voordat je verdergaat met de volgende stap. Dit zorgt voor een betere hechting van de crepi.

Het Aanbrengen van Crepi

Bereid het crepi mengsel volgens de instructies op de verpakking en gebruik een menggereedschap om een homogene massa te verkrijgen. Breng een eerste laag crepi aan met een spaan, werk van beneden naar boven en zorg voor een gelijkmatige dikte. Laat deze laag lichtjes drogen. Gebruik een plamuurrubber om oneffenheden glad te strijken en breng, indien nodig, een tweede laag aan voor een perfect resultaat. Laat de gevel goed drogen en bescherm deze tegen directe regen. Gebruik afplaktape en folie om ramen en deuren te beschermen tijdens het proces. Volg de droogtijden die door de fabrikant worden aanbevolen om het beste resultaat te behalen. Crepi gevels geven niet alleen een fraaie afwerking maar verhogen ook de duurzaamheid en bescherming van je woning.

Tips voor Onderhoud en Duurzaamheid

Regelmatig Onderhoud van de Crepi Gevel

Regelmatig onderhoud houdt je crepi gevel in topconditie. Begin met het schoonmaken van vuil en aanslag, gebruik een zachte borstel of een lage drukreiniger om de crepi niet te beschadigen. Controleer jaarlijks op scheuren, vooral na de winterperiode. Vul kleine scheuren onmiddellijk met een reparatiemortel om verdere schade te voorkomen. Schilder de gevel eens in de 5-10 jaar met een ademende gevelverf om de crepi en onderliggende materialen te beschermen.

Problemen Voorkomen

Voorkom problemen door preventieve maatregelen te nemen. Zorg voor een goede waterafvoer om vochtophoping en schimmelgroei te vermijden. Vermijd direct contact van struiken en bomen met de gevel om schade door wortels en schurende takken te voorkomen. Houd regenpijpen en goten schoon om waterstagnatie en mogelijke infiltratie te vermijden. Inspecteer de gevel na zware regenval en in periodes van vorst om eventuele beginnende problemen direct op te lossen.

Conclusie

Een crepi gevel zelf aanbrengen is een uitstekende manier om je huis een nieuwe uitstraling te geven en te beschermen tegen weersinvloeden. Door de juiste materialen en technieken te gebruiken, kun je een duurzaam en esthetisch resultaat bereiken. Vergeet niet om je goed voor te bereiden en de droogtijden van de fabrikant te volgen voor het beste resultaat. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je crepi gevel er jarenlang mooi en intact uitziet. Met een beetje geduld en zorg kun je jouw woning transformeren en de levensduur van je gevel aanzienlijk verlengen.