Verschillende soorten crepi: minerale versus siliconen pleisterwerk

Bij het kiezen van de juiste afwerking voor uw gevel staat u voor een belangrijke beslissing. Crepi, vaak het visuele visitekaartje van uw woning, biedt zowel bescherming als esthetiek.

Met meer dan een decennium aan ervaring in gevelbekleding en renovatie, ben ik, als expert, goed gepositioneerd om u te begeleiden in de wereld van crepi pleisterwerk. Minerale en siliconen crepi vormen de hoofdrolspelers in deze sector, elk met hun eigen karakteristieken en voordelen.

Deze keuze is niet lichtzinnig; het gaat tenslotte om de huid van uw huis. Wist u dat een goed aangebrachte crepi niet alleen de look verfrist, maar ook kan bijdragen tot een betere isolatie van uw woning? Daarmee snijdt u dus niet alleen in de energiekosten, maar levert u ook een bijdrage aan het milieu.

In dit artikel duiken we dieper in de kenmerken van zowel minerale als siliconen crepi, zodat u weldoordacht de juiste beslissing kunt nemen. Ontdek welke crepi past bij uw project.

Samenvatting

 • Crepi is een populaire afwerkmogelijkheid voor buitenmuren vanwege zowel de beschermende als esthetische voordelen.
 • Minerale crepi, gemaakt van kalk, cement en zand, biedt een natuurlijke uitstraling en uitstekende dampdoorlaatbaarheid, terwijl siliconen crepi bekend staat om zijn waterafstotende eigenschappen en flexibiliteit.
 • Voor – en nadelen van beide soorten crepi, zoals duurzaamheid en onderhoudseisen, spelen een cruciale rol bij het kiezen van de juiste gevelbekleding voor een project.
 • De kosten voor minerale crepi variëren tussen €40 – €60 per m², terwijl siliconen crepi tussen €50 – €70 per m² kost, afhankelijk van verschillende factoren zoals afwerking en arbeidskosten.

Wat is crepi?

Crepi, ook wel gevelbepleistering genoemd, is een afwerkmogelijkheid voor buitenmuren. Het verschilt van andere gevelbekledingen door zijn veelzijdigheid en duurzaamheid.

Definitie van crepi

Crepi is een soort sierpleister voor op de buitenmuur van huizen. Mensen kiezen het vaak om hun gevel mooier te maken. Het bestaat uit een mix van kunsthars, cement of kalk en zand en komt in vele kleuren.

Je smeert crepi op de muur zodat die beter tegen regen en wind kan. Dit stucwerk beschermt de muur maar geeft het huis ook een frisse, nieuwe look.

In vergelijking met andere gevelbekleding zoals hout of steen, is crepi anders omdat het direct op de gevel wordt gesmeerd. Hierdoor vormt het een gladde laag zonder naden of kieren.

Dit maakt het makkelijk om je huis goed te isoleren. Ook kan crepi kleine scheurtjes en oneffenheden in de muur verbergen. Zo helpt het niet alleen bij het mooi maken, maar ook bij het sterker en stabieler houden van je huis.

Verschillen tussen crepi en andere gevelbekleding

Crepi is anders dan andere gevelbekleding vanwege de samenstelling en het uiterlijk. Minerale crepi bestaat uit natuurlijke bestanddelen, terwijl siliconen crepi synthetisch is. Dit beïnvloedt de duurzaamheid en het onderhoud.

In vergelijking met traditionele gevelbekleding biedt crepi meer afwerkmogelijkheden, waardoor het zich onderscheidt als een veelzijdige optie voor gevelrenovatie en isolatie. Gebruikmakend van natuurlijke of synthetische ingrediënten, bieden minerale en siliconen crepi verschillende voordelen en nadelen, die moeten worden afgewogen bij het kiezen van de juiste gevelbekleding voor jouw project.

Als je op zoek bent naar gevelbekledingsopties, is het essentieel om de verschillen tussen crepi en andere gevelmaterialen te begrijpen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw project.

Soorten crepi

Er zijn twee verschillende soorten crepi: minerale crepi en siliconen crepi. Beide hebben hun eigen unieke eigenschappen en voordelen voor gevelbekleding.

Minerale crepi

Minerale crepi is een populaire keuze voor gevelpleisterwerk vanwege zijn natuurlijke samenstelling. Het wordt gemaakt van kalk, cement, en zand. Dit type crepi is ademend en duurzaam, waardoor het bestand is tegen weersinvloeden en vocht.

Minerale crepi biedt ook een rustieke uitstraling en kan goed worden gecombineerd met gevelisolatie voor een betere energie-efficiëntie van het gebouw. De prijs van minerale crepi varieert, maar het staat bekend om zijn lange levensduur en minimale onderhoudsvereisten.

Gevelpleister op basis van minerale crepi is flexibel in ontwerp en afwerking, waardoor het geschikt is voor verschillende architecturale stijlen. Het biedt ook een goede hechting aan de ondergrond, wat resulteert in een hoge bescherming van de gevel.

Siliconen crepi

Naast minerale crepi is er ook siliconen crepi. Siliconen crepi staat bekend om zijn waterafstotende eigenschappen en flexibiliteit. Het is bestand tegen barre weersomstandigheden en behoudt zijn kleur lang.

Siliconen crepi is ook minder gevoelig voor scheuren en vervuiling, waardoor het onderhoudsvriendelijk is. Dankzij de elastische eigenschappen is het ook geschikt voor gevels die meer onderhevig zijn aan beweging, zoals bij oudere gebouwen of bij renovaties.

Siliconen crepi biedt dus duurzame bescherming en een lange levensduur voor je gevel.

Voor- en nadelen van de verschillende soorten crepi

De verschillende soorten crepi hebben elk hun eigen voordelen en nadelen. Het is belangrijk om deze te kennen bij het kiezen van de juiste crepi voor jouw project.

Voordelen van minerale crepi

Minerale crepi heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten gevelbekleding. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Natuurlijke uitstraling die past bij diverse bouwstijlen zonder de noodzaak van extra afwerking.
 2. Uitstekende dampdoorlaatbaarheid, waardoor vochtproblemen in de muren worden voorkomen.
 3. Duurzaamheid en lange levensduur, wat resulteert in een langdurige bescherming van de gevel.
 4. Kleurvastheid en UV – bestendigheid, waardoor de kleur van de crepi behouden blijft onder verschillende weersomstandigheden.
 5. Milieuvriendelijkheid door het gebruik van natuurlijke grondstoffen en het verminderen van energieverbruik bij productie.

Voordelen van siliconen crepi

Siliconen crepi heeft verschillende voordelen:

 1. Duurzaamheid: Het heeft een langere levensduur dan minerale crepi.
 2. Elastisch: Het is flexibeler en dus beter bestand tegen scheuren en barsten.

Nadelen van minerale crepi

Na het bespreken van de voordelen van siliconen crepi, is het belangrijk om ook de nadelen van minerale crepi te begrijpen. Dit kan helpen bij het maken van een weloverwogen keuze voor jouw project. Hier zijn enkele mogelijke nadelen van minerale crepi:

 1. Gevoelig voor scheuren en barsten bij gebouwen met bewegende funderingen of structurele problemen.
 2. Minder waterbestendig dan siliconen crepi, wat kan leiden tot vochtproblemen in bepaalde klimaten.
 3. Beperkte kleuropties in vergelijking met siliconen crepi, wat invloed kan hebben op ontwerpmogelijkheden.
 4. Meer onderhoud vereist in termen van reiniging en mogelijke herstellingen door de porositeit en zachtheid van het oppervlak.

Nadelen van siliconen crepi

Waar minerale crepi de neiging heeft om gevoelig te zijn voor algen- en mosgroei, is dat niet het geval bij siliconen crepi. Zoals bij elk product zijn er echter ook nadelen verbonden aan siliconen crepi. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 1. Moeilijker te repareren dan minerale crepi.
 2. Mogelijk hogere initiële kosten.
 3. Beperktere kleuropties.
 4. Kan minder ademend zijn dan minerale crepi, waardoor vochtproblemen kunnen ontstaan.
 5. Vereist professionele plaatsing vanwege de specifieke kenmerken van het materiaal.

Prijs en plaatsing van crepi

De kosten per vierkante meter voor minerale en siliconen crepi kunnen variëren, afhankelijk van de gekozen afwerking en de moeilijkheidsgraad van de gevel. De plaatsing van crepi op de gevel vereist professionele expertise en nauwkeurigheid, en kan meestal gecombineerd worden met isolatie voor een betere energie-efficiëntie.

Wil je meer weten over de prijs en plaatsing van crepi? Blijf lezen!

Kosten per m² voor minerale en siliconen crepi

Het bepalen van de kosten per vierkante meter voor crepi is essentieel bij het plannen van een gevelrenovatie of -afwerking. Hieronder vindt u een vergelijking van de prijzen voor minerale en siliconen crepi.

Kostenvergelijking Minerale en Siliconen Crepi

Type Crepi Kosten per m² (Exclusief BTW)
Minerale Crepi €40 – €60
Siliconen Crepi €50 – €70

Deze bedragen kunnen variëren op basis van verschillende factoren, zoals de ondergrond, de totale oppervlakte en de gekozen afwerking. Naast de materiaalkosten moet men ook rekening houden met de arbeidskosten voor het aanbrengen van de crepi. Over het algemeen zijn siliconen crepi’s duurder dan minerale, maar bieden een betere duurzaamheid en flexibiliteit.

Nu u een idee hebt van de prijs van minerale en siliconen crepi, kunnen we verder kijken naar de plaatsing en het mogelijke combineren van crepi met isolatie voor uw gevel.

Plaatsing van crepi op de gevel

Bij het bepalen van de plaatsing van crepi op de gevel moet rekening gehouden worden met een aantal belangrijke overwegingen. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 1. Voorbereiding van de ondergrond: De ondergrond moet schoon, droog en vrij van stof en vuil zijn voordat de crepi wordt aangebracht. Eventuele reparaties aan de gevel moeten ook vooraf worden uitgevoerd.
 2. Aanbrengen van de crepi: Crepi kan machinaal of manueel op de gevel worden aangebracht, afhankelijk van het gekozen type pleisterwerk. Het is belangrijk om een ervaren vakman in te schakelen om een gelijkmatige en duurzame afwerking te garanderen.
 3. Afwerking en structuur: Bij het aanbrengen van crepi kan gekozen worden voor verschillende structuren en afwerkingen om de gewenste esthetiek te bereiken. Dit kan variëren van glad tot korrelig, afhankelijk van persoonlijke voorkeur.
 4. Droogtijd en nabehandeling: Na het aanbrengen heeft de crepi tijd nodig om volledig uit te harden. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit enkele dagen tot weken duren. Gedurende deze periode is het belangrijk dat de gevel beschermd wordt tegen regen of andere vormen van beschadiging.
 5. Onderhoud en reiniging: Na voltooiing vereist crepi weinig onderhoud, maar periodieke reiniging kan helpen om de frisse uitstraling te behouden. Het is essentieel om hierbij zachte reinigingsmethoden te gebruiken om beschadiging te voorkomen.

Combineren van crepi met isolatie

Wanneer de crepi op de gevel is geplaatst, kan isolatie worden gecombineerd met crepi om de energie-efficiëntie van het huis te verbeteren. Door isolatie aan te brengen onder de crepi, wordt de warmte beter vastgehouden, wat resulteert in lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat.

Het combineren van crepi met isolatie verhoogt ook de weersbestendigheid van de gevel en verlengt de levensduur van het pleisterwerk. Dit kan zorgen voor extra bescherming tegen weersinvloeden en vocht, waardoor de gevel langer mooi blijft.

Spuitkurk kan ook worden gebruikt als isolatie- en afwerkingslaag in één, waardoor het een efficiënte optie is voor zowel isolatie als gevelafwerking.

Hoe crepi te kiezen?

Bij het kiezen van de juiste crepi voor jouw project is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de gewenste uitstraling, de ondergrond van de gevel en de isolatiewaarde.

Het is verstandig om advies in te winnen bij professionals en offertes op maat te ontvangen om de beste keuze te maken voor jouw specifieke behoeften.

Overwegingen bij het kiezen van de juiste crepi voor jouw project

Bij het kiezen van de juiste crepi voor jouw project is het belangrijk om naar verschillende factoren te kijken.

 1. De gewenste uitstraling van de gevel: Wil je een matte of glanzende afwerking?
 2. Onderhoudsbehoeften: Hoeveel onderhoud ben je bereid te doen?
 3. Weersbestendigheid: Is de gevel blootgesteld aan zware weersomstandigheden?
 4. Kleurechtheid: Is het belangrijk dat de kleur lang mooi blijft?
 5. Duurzaamheid: Zoek je naar een lange levensduur van het materiaal?
 6. Budget: Wat is je beschikbare budget voor de gevelbekleding?

Advies van professionals

Professionals adviseren het overwegen van de locatie van je huis of gebouw en het lokale klimaat bij het kiezen van crepi. Ze raden aan om rekening te houden met de structurele integriteit en het uiterlijk van de gevel.

Het is belangrijk om te werken met een erkende professional om de beste crepi-optie te kiezen voor jouw specifieke behoeften en om ervoor te zorgen dat het correct wordt geïnstalleerd.

Nu we de professionele kant hebben besproken, laten we eens kijken naar de prijzen en plaatsing van crepi.

Offertes op maat ontvangen

Wil je graag meer te weten komen over de verschillende soorten crepi en hoe je de juiste keuze kunt maken voor jouw project? Nadat je advies van professionals hebt gekregen, is het tijd om offertes op maat te ontvangen.

Door offertes van verschillende aanbieders te vergelijken, kun je niet alleen de prijzen, maar ook de kwaliteit van het werk en de materialen evalueren. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen over welk type crepi het beste bij jouw behoeften en budget past.

Het aanvragen van offertes op maat is een belangrijke stap op weg naar het realiseren van je gevelrenovatieproject.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de verschillende soorten crepi?

De verschillende soorten crepi zijn minerale pleister en siliconen pleisterwerk, die beide op muren worden gebruikt voor bescherming en decoratie.

2. Wat is het verschil tussen minerale pleister en siliconen pleisterwerk?

Minerale pleister is een natuurlijk product dat ademt en vocht kan doorlaten, terwijl siliconen pleisterwerk waterafstotend is en een flexibelere afwerking heeft.

3. Kan ik zelf kiezen welk type crepi ik gebruik?

Ja, je kan kiezen tussen minerale pleister of siliconen pleisterwerk, afhankelijk van de gewenste uitstraling en de eisen voor je muur.

4. Is er een groot verschil in kosten tussen minerale en siliconen pleisterwerk?

De kosten kunnen verschillen; minerale pleister is meestal goedkoper dan siliconen pleisterwerk, maar prijzen hangen ook af van andere factoren zoals de ondergrond en arbeid.