Droogtijd Pleisterwerk: Factoren en ideale tempratuur

De droogtijd van pleisterwerk is een cruciale factor bij renovatie- of nieuwbouwprojecten. Het is belangrijk om te weten wanneer het pleisterwerk voldoende droog is om verder te gaan met schilderen, behangen, het plaatsen van een keuken of andere werkzaamheden. In dit artikel bespreken we de droogtijd van pleisterwerk in verschillende situaties en geven we tips om het droogproces te optimaliseren.

droogtijd pleisterwerken

Waarom je moet wachten tot pleister droog is

Geduld is een schone zaak, zeker als het om pleisterwerk gaat. Het te vroeg belasten van nat pleisterwerk kan leiden tot diverse problemen:

 • Scheuren: Als de pleisterlaag nog niet volledig is uitgehard, kan deze gaan scheuren door de druk van bijvoorbeeld keukenkasten of tegels.
 • Loslaten: Verf of behang hecht niet goed op vochtig pleisterwerk, waardoor het later kan loslaten of blazen kan vormen.
 • Schimmelvorming: Vochtig pleisterwerk is een ideale voedingsbodem voor schimmels, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en een ongezond binnenklimaat.
 • Verkleuring: Vocht in het pleisterwerk kan leiden tot vlekken en verkleuringen in de verf of het behang.

Factoren die de droogtijd beïnvloeden:

 • Dikte van het pleisterwerk: Hoe dikker de pleisterlaag, hoe langer de droogtijd.
 • Type pleisterwerk: Gips pleisterwerk droogt sneller dan cementgebonden pleisterwerk.
 • Temperatuur: Hogere temperaturen versnellen het droogproces, terwijl lagere temperaturen het vertragen.
 • Luchtvochtigheid: Een hoge luchtvochtigheid vertraagt het droogproces.
 • Ventilatie: Goede ventilatie bevordert het droogproces.

Droogtijd pleisterwerk per type:

Type pleisterwerk Droogtijd
Gips pleisterwerk 1-2 dagen per mm dikte
Kalkpleister 2-3 dagen per mm dikte
Cementgebonden pleisterwerk 7 dagen per mm dikte
Spackspuitwerk 1-2 dagen

Droogtijd pleisterwerk bij nieuwbouw:

In nieuwbouwwoningen is de droogtijd van pleisterwerk meestal korter omdat de muren en plafonds nog vocht moeten afgeven. Reken op een droogtijd van 1 tot 2 weken voor gips pleisterwerk en 2 tot 4 weken voor cementgebonden pleisterwerk.

Droogtijd pleisterwerk bij renovatie:

Bij renovatieprojecten kan de droogtijd langer zijn, afhankelijk van de staat van de ondergrond en de dikte van het pleisterwerk. Reken op een droogtijd van 1 tot 3 weken voor gips pleisterwerk en 3 tot 6 weken voor cementgebonden pleisterwerk.

Droogtijd pleisterwerk voor schilderen:

Voordat u pleisterwerk kunt schilderen, moet het volledig droog zijn. Dit kunt u testen door met uw vingernagel op het pleisterwerk te drukken. Als er geen afdruk achterblijft, is het pleisterwerk droog genoeg om te schilderen. Reken op een droogtijd van minstens 1 week voor gips pleisterwerk en minstens 2 weken voor cementgebonden pleisterwerk.

Droogtijd pleisterwerk voor het plaatsen van een keuken:

Voor het plaatsen van een keuken is het belangrijk dat het pleisterwerk volledig droog en uitgehard is. Dit voorkomt dat de kasten en werkbladen later loskomen of scheuren. Reken op een droogtijd van minstens 2 weken voor gips pleisterwerk en minstens 4 weken voor cementgebonden pleisterwerk.

Droogtijd pleisterwerk in de winter:

In de winter kan het droogproces van pleisterwerk aanzienlijk langer duren vanwege de lagere temperaturen en hogere luchtvochtigheid. Zorg voor voldoende verwarming en ventilatie om het droogproces te versnellen.

Hoe pleisterwerk sneller laten drogen:

 • Verwarming: Verwarm de ruimte waar het pleisterwerk is aangebracht tot een temperatuur van 18-20°C.
 • Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie door ramen en deuren open te zetten of een ventilator te gebruiken.
 • Ontvochtiger: Bij een hoge luchtvochtigheid kunt u een ontvochtiger gebruiken om het vocht uit de lucht te halen.

Let op: Probeer het droogproces niet te forceren door de temperatuur te hoog op te stoken of de ventilatie te sterk te maken. Dit kan leiden tot scheuren in het pleisterwerk.

Ideale temperatuur voor het drogen van pleisterwerk:

De ideale temperatuur voor het drogen van pleisterwerk is 18-20°C. Bij deze temperatuur droogt het pleisterwerk gelijkmatig en is de kans op scheuren kleiner.

Conclusie:

De droogtijd van pleisterwerk is afhankelijk van verschillende factoren. Door rekening te houden met deze factoren en de bovenstaande tips toe te passen, kunt u het droogproces optimaliseren en ervoor zorgen dat uw pleisterwerk klaar is voor verdere afwerking.