Soorten pleisterwerken & prijs per m²

Ben je van plan om je muren te vernieuwen en heb je informatie nodig over verschillende soorten pleisterwerken en hun kosten? Wist je dat de prijs per m² van pleisterwerk varieert afhankelijk van het type? In deze blog leggen we uit welke soorten pleisterwerken er zijn, hun prijzen per m² en geven we tips over hoe je kan besparen op deze kosten.
prijs pleisterwerken
Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over pleisterwerken en hoe je de beste keuze kan maken voor jouw project.

Samenvatting

 • Er zijn verschillende soorten pleisterwerken, zoals spuitpleister, behangklaar stucen, spachtelputz, schuurwerk, raapwerk en betonstuc.
 • De prijs per m² van pleisterwerk varieert afhankelijk van het type, bijvoorbeeld spuitpleister kost €10 – €20 per m² en betonstuc kost €60 – €150 per m².
 • Factoren die de kosten beïnvloeden zijn onder andere de oppervlakte en locatie van het pleisterwerk.
 • Om kosten te besparen kan je offertes vergelijken, werkzaamheden combineren en kiezen voor goedkopere opties zoals spuitpleister.

Soorten Pleisterwerken

Er zijn verschillende soorten pleisterwerken, zoals spuitpleister, behangklaar stucen, spachtelputz, schuurwerk, raapwerk en betonstuc.

Spuitpleister

Spuitpleister is een soort pleisterwerk. Het is snel aan te brengen met een machine. Dit maakt het goedkoper dan andere soorten. Het is ook makkelijk glad te maken. Dit maakt je muur mooi egaal.

Dit soort pleisterwerk is perfect voor grote muren en plafonds. De klus is snel klaar, dus je huis is snel weer netjes. Spuitpleister is ook sterk. Jouw muren krijgen een goede bescherming tegen stoten en krassen.

Je kan het schilderen of behangen, net wat jij wilt. Het is een prima keuze voor jouw pleisterwerken!

Behangklaar stucen

Behangklaar stucen is een van de soorten pleisterwerken die je kunt overwegen voor je muren. Het houdt in dat de muren glad worden gemaakt zodat je er direct behang op kunt aanbrengen.

Het is een populaire keuze omdat het zorgt voor een strakke afwerking en het behang beter hecht. Bij behangklaar stucen worden eventuele oneffenheden weggewerkt en krijg je een egale ondergrond.

Het is belangrijk om te weten dat behangklaar stucen niet betekent dat de muren volledig glad zijn zoals bij sausklaar stucwerk. De prijs voor behangklaar stucwerk kan variëren afhankelijk van de oppervlakte en locatie van het werk, maar het is over het algemeen een betaalbare optie voor het renoveren van je muren.

Spachtelputz

Spachtelputz
Spachtelputz

Spachtelputz is een populair type pleisterwerk dat vaak wordt gebruikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Het is gemaakt van fijne grindkorrels vermengd met bindmiddel, waardoor het een sterke en duurzame afwerking biedt.

Spachtelputz is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes, variërend van fijn tot grof, waardoor je kunt kiezen voor de gewenste textuur op je muren. Dit type pleisterwerk is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor je jouw interieur of exterieur kunt verfraaien.

De prijs per vierkante meter voor spachtelputz kan variëren, afhankelijk van de korrelgrootte en de complexiteit van het project.

Schuurwerk

Schuurwerk is een populaire vorm van pleisterwerk die een ruwe en korrelige afwerking geeft aan muren en plafonds. Het wordt vaak gebruikt in landelijke en traditionele interieurs.

Het schuurwerk wordt met de hand aangebracht en daarna geschuurd om de gewenste textuur te creëren. Het heeft een natuurlijke uitstraling en kan zowel binnen als buiten worden toegepast.

De prijs per vierkante meter voor schuurwerk varieert, afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp en de gekozen afwerking.

Raapwerk

Raapwerk is een specifieke vorm van pleisterwerk die wordt gebruikt om muren of plafonds op te vullen of waterpas te maken. Bij raapwerk wordt er een dikke laag pleister aangebracht, meestal van 10 tot 30 millimeter dik, om oneffenheden in de ondergrond weg te werken.

Dit type pleisterwerk is vooral handig bij renovaties en nieuwbouwprojecten waarbij de muren in slechte staat zijn of wanneer er grote hoogteverschillen moeten worden gecorrigeerd.

De prijs per vierkante meter voor raapwerk kan variëren afhankelijk van de oppervlakte en complexiteit van het werk. Het is belangrijk om een professionele stukadoor in te schakelen voor raapwerk om ervoor te zorgen dat het goed en duurzaam wordt uitgevoerd.

Betonstuc

Betonstuc is een type pleisterwerk dat een industriële en robuuste uitstraling geeft aan muren en andere oppervlakten. Het wordt gemaakt van een mengsel van cement, zand en bindmiddelen, waardoor het sterk en duurzaam is.

Betonstuc kan zowel binnen als buiten worden gebruikt en is geschikt voor verschillende ruimtes, zoals badkamers, keukens en woonkamers. Het heeft een moderne en strakke uitstraling en kan in verschillende kleuren worden aangebracht.

Betonstuc is ook waterdicht, waardoor het zeer geschikt is voor vochtige ruimtes. Het is belangrijk om een professional in te schakelen voor het aanbrengen van betonstuc, omdat het een speciale techniek vereist.

Prijs per m² van elk type pleisterwerk

De kosten voor pleisterwerken kunnen variëren, afhankelijk van het type pleisterwerk dat u kiest. Hier is een geschatte prijs per m² voor de verschillende types van pleisterwerk:
kosten pleisterwerken

Type Pleisterwerk Prijs per m²
Spuitpleister €10 – €20
Behangklaar stucen €10 – €25
Spachtelputz €15 – €25
Schuurwerk €15 – €30
Raapwerk €15 – €35
Betonstuc €60 – €150

Let op, deze prijzen zijn schattingen en kunnen variëren afhankelijk van de vakman en de specifieke omstandigheden van uw project. Het is altijd aan te raden om meerdere offertes aan te vragen om een beter beeld te krijgen van de kosten voor uw pleisterwerken.

Factoren die de kosten beïnvloeden

De kosten van pleisterwerken worden beïnvloed door verschillende factoren. Benieuwd naar welke factoren dit zijn? Lees snel verder!

Oppervlakte en locatie van het pleisterwerk

De oppervlakte en locatie van het pleisterwerk zijn factoren die invloed hebben op de kosten. Hoe groter de oppervlakte, hoe meer materiaal en tijd er nodig is, wat de prijs zal verhogen.

Daarnaast kan de locatie van het pleisterwerk ook invloed hebben op de kosten, omdat sommige locaties moeilijker toegankelijk kunnen zijn of extra voorbereiding vereisen. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het bepalen van de prijs voor pleisterwerken.

Combineren van meerdere werkzaamheden

Wanneer je pleisterwerk laat uitvoeren, kan het combineren van meerdere werkzaamheden je geld besparen. Bijvoorbeeld, als je ook van plan bent om je muren te verven, kun je ervoor kiezen om het pleisterwerk en het schilderen door dezelfde vakman te laten doen.

Op die manier hoef je maar één keer voorrijkosten te betalen en kan de vakman efficiënter werken. Daarnaast kan het combineren van werkzaamheden bijdragen aan een mooier eindresultaat, omdat de vakman het pleisterwerk kan afstemmen op de verfkleur die je hebt gekozen.

Denk er dus aan om verschillende werkzaamheden te bundelen en zo kosten te besparen bij het laten uitvoeren van pleisterwerk.

Starttarief

Het starttarief is een belangrijke factor die de kosten van pleisterwerken beïnvloedt. Dit tarief is het bedrag dat stukadoors rekenen om aan de slag te gaan, ongeacht de grootte van het project.

Het kan variëren afhankelijk van de stukadoor en het type pleisterwerk. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van je budget voor pleisterwerken.

Bespaartips bij pleisterwerken

Vergelijk offertes van verschillende vakmannen.

Vergelijk offertes van verschillende vakmannen

Vergelijk offertes van verschillende vakmannen:

 • Vraag bij meerdere stukadoorsbedrijven offertes aan.
 • Vergelijk de prijzen en bekijk wat er precies inbegrepen is.
 • Let ook op de kwaliteit van het werk dat wordt geleverd.
 • Kies niet automatisch voor de goedkoopste optie, maar ga voor een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Overweeg het combineren van werkzaamheden

Het combineren van werkzaamheden kan kosten besparen. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

 • Kies ervoor om meerdere pleisterwerken tegelijkertijd uit te laten voeren.
 • Combineer het stucen met andere renovatiewerkzaamheden, zoals schilderen of het leggen van vloeren.
 • Laat de pleisterwerken in meerdere kamers tegelijkertijd doen, zodat de vakman efficiënter kan werken.
 • Plan de werkzaamheden goed, zodat er geen onnodige vertragingen ontstaan.

Kies voor goedkopere pleisterwerken zoals spuitpleister

Wil je geld besparen op je pleisterwerken? Overweeg dan om te kiezen voor goedkopere opties zoals spuitpleister. Spuitpleister is een snelle en efficiënte manier om muren en plafonds te bepleisteren.

Het wordt met een machine aangebracht, waardoor het proces veel sneller verloopt dan bij handmatig pleisterwerk. Bovendien is spuitpleister vaak goedkoper dan andere soorten pleisterwerken.

Dus als je op zoek bent naar een kosteneffectieve oplossing, is spuitpleister zeker het overwegen waard.

Conclusie: Kies de beste optie voor jouw pleisterwerk en bespaar op de kosten.

Kies de beste pleisteroptie die past bij jouw behoeften en budget. Vergelijk prijzen en offertes van verschillende vakmannen om ervoor te zorgen dat je een goede prijs krijgt. Overweeg ook om meerdere werkzaamheden te combineren om kosten te besparen.

Met de juiste keuzes kun je zowel kwaliteit als kosten optimaliseren voor jouw pleisterwerken.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de soorten pleisterwerken en hun prijs per m²?

Soorten pleisterwerken variëren en hun prijzen worden bepaald per m². Richtprijzen, kosten en de kostprijs van pleisterwerken kunnen variëren afhankelijk van het type werk.

2. Hoeveel kost het bepleisteren van een muur?

De prijs voor het bepleisteren van een muur hangt af van de grootte van de muur. Je kunt de pleisterwerk prijs per vierkante meter of de kosten van pleisterwerken per meter gebruiken om dit te berekenen.

3. Wat zijn de richtprijzen voor pleisterwerken?

Richtprijzen voor pleisterwerken hangen af van het type pleisterwerk dat wordt aangebracht, of het nu binnen of buiten is, en andere factoren zoals de staat van je huis.

4. Hoeveel kost het aanbrengen van pleisterwerk?

De kosten voor het aanbrengen van pleisterwerk variëren. Het kan afhangen van dingen zoals de prijs voor kleine pleisterwerken, de prijs voor het pleisteren van dagkanten, en de prijs per uur voor pleisterwerk.

5. Zijn er extra kosten bij renovaties met pleisterwerk?

Ja, bij renovaties kunnen extra kosten ontstaan. De prijs voor pleisterwerken bij renovaties kan per m² verschillen. De dunpleister prijs per meter en andere kosten kunnen ook een rol spelen bij renovaties.