Wanneer Pleisterwerk Schuren en met welke korrel ?

Pleisterwerk schuren is een cruciale stap in het afwerkingsproces van uw muren en plafonds. Het zorgt voor een glad en egaal oppervlak, klaar voor schilderen, behangen of andere decoratieve afwerkingen. In dit artikel bespreken we wanneer en hoe u pleisterwerk moet schuren, welke korrel schuurpapier u moet gebruiken en de specifieke aandachtspunten voor nieuwbouw.

Pleisterwerk Schuren

Waarom pleisterwerk schuren?

Schuren van pleisterwerk heeft verschillende doelen:

 • Verwijderen van oneffenheden: Schuren verwijdert kleine oneffenheden, bobbels en ruwe plekken in het pleisterwerk, waardoor een glad oppervlak ontstaat.
 • Verbeteren van hechting: Schuren zorgt ervoor dat de volgende lagen, zoals verf of behang, beter hechten aan het pleisterwerk.
 • Verfijning van de structuur: Bij sierpleister kunt u met schuren de gewenste structuur en diepte creëren.

Wanneer pleisterwerk schuren?

Het beste moment om pleisterwerk te schuren is nadat het volledig is opgedroogd. Dit kan enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van de dikte van het pleisterwerk, de temperatuur en de luchtvochtigheid.

 • Nieuwbouw: In nieuwbouwwoningen wordt het pleisterwerk meestal machinaal aangebracht en is het al vrij glad. Toch is licht schuren vaak aanbevolen voor een optimale afwerking.
 • Renovatie: Bij renovatieprojecten kan het pleisterwerk meer oneffenheden vertonen, waardoor grondiger schuren nodig kan zijn.

Welke korrel schuurpapier gebruiken?

De keuze van de juiste korrel schuurpapier hangt af van de staat van het pleisterwerk:

 • Eerste schuurbeurt: Begin met een grove korrel (bijvoorbeeld korrel 80) om de grootste oneffenheden te verwijderen.
 • Tweede schuurbeurt: Gebruik een fijnere korrel (bijvoorbeeld korrel 120) om het oppervlak gladder te maken.
 • Laatste schuurbeurt: Eindig met een zeer fijne korrel (bijvoorbeeld korrel 180 of 220) voor een perfect glad resultaat.

Tip: Gebruik een schuurblok of een schuurmachine met stofafzuiging om het schuurproces te vergemakkelijken en stofverspreiding te minimaliseren.

Schuren voor schilderen:

Als u van plan bent om het pleisterwerk te schilderen, is het belangrijk om het oppervlak grondig te schuren. Een gladde ondergrond zorgt voor een strakke en egale verflaag.

Tips voor schuren voor schilderen:

 • Gebruik een lamp: Schijn met een lamp over het oppervlak om oneffenheden beter te zien.
 • Schuur in cirkelvormige bewegingen: Dit helpt om krassen te voorkomen.
 • Verwijder stof: Stofzuig of veeg het oppervlak schoon na het schuren.

Conclusie:

Pleisterwerk schuren is een essentiële stap voor een perfecte afwerking van uw muren en plafonds. Door de juiste korrel schuurpapier te gebruiken en de juiste techniek toe te passen, kunt u een glad en egaal oppervlak creëren dat klaar is voor schilderen, behangen of andere decoratieve afwerkingen.