Soorten gevelpleister: info en prijzen

Bent u op zoek naar de juiste gevelpleister om uw huis een nieuwe uitstraling te geven? Gevelpleisters zijn er in tal van soorten en prijzen, elk met hun eigen unieke eigenschappen.

In deze blog duiken we dieper in de wereld van gevelpleisters – we bespreken de verschillende soorten, hun voordelen, de kosten en belangrijke onderhoudstips. Lees verder voor alle nuttige informatie die u nodig heeft voor uw gevelrenovatie project.

Samenvatting

 • Gevelpleister is beschikbaar in verschillende soorten, zoals kunststofpleister, minerale gevelpleister, spuitkurk en kaleien.
 • Gevelpleister verbetert de esthetiek van een gebouw, beschermt tegen weersinvloeden, biedt isolatievoordelen en is duurzaam.
 • De prijzen van gevelpleister variëren afhankelijk van factoren zoals het type pleister, de oppervlakte van de gevel en extra services.
 • Het is belangrijk om offertes te vergelijken en rekening te houden met deze factoren bij het kiezen van de juiste gevelpleister voor uw project.

Verschillende Soorten Gevelpleister

Er zijn verschillende soorten gevelpleister beschikbaar, waaronder kunststofpleister, minerale gevelpleister, spuitkurk en kaleien.

Kunststofpleister

Kunststofpleister is een soort gevelpleister. Het is gemaakt van kunsthars. Dit maakt het sterk en flexibel. Het kan veel vormen en kleuren hebben. Het is ook goed tegen weer en wind.

Mensen houden van kunststofpleister omdat het lang meegaat. Het is wel nodig om het schoon te maken. Vuil kan er niet goed af en dan zie je vlekken.

Minerale gevelpleister

Minerale gevelpleister is een populaire keuze als het gaat om gevelbekleding. Deze pleister is gemaakt van natuurlijke materialen, zoals kalk, zand en cement. Het biedt niet alleen bescherming tegen weersinvloeden, maar het zorgt ook voor een mooie esthetische afwerking van de gevel.

Minerale gevelpleister heeft vele voordelen. Het is duurzaam en gaat lang mee, waardoor het een kosteneffectieve optie is voor gevelbekleding. Bovendien heeft het isolerende eigenschappen, wat kan helpen om energiekosten te verlagen.

Het kan ook gemakkelijk worden gereinigd en onderhouden, waardoor het zijn esthetische uitstraling behoudt.

Als het gaat om de prijzen van minerale gevelpleister, zijn er verschillende factoren die de kosten kunnen beïnvloeden, zoals het oppervlakte van de gevel, de moeilijkheidsgraad van de klus en de gekozen afwerking.

Gemiddeld kan de prijs per vierkante meter variëren, dus het vergelijken van offerteaanvragen is belangrijk om de beste prijs te krijgen.

Spuitkurk

Spuitkurk is een type gevelpleister dat steeds populairder wordt voor het bekleden en isoleren van gevels. Het bestaat uit een mengsel van kurkkorrels, bindmiddelen en harsen, dat met een speciale spuittechniek op de gevel wordt aangebracht.

Spuitkurk heeft verschillende voordelen, zoals het verbeteren van de esthetiek van de gevel, het beschermen tegen weersinvloeden, het bieden van isolatievoordelen en de duurzaamheid ervan.

Het is een milieuvriendelijke keuze en kan gemakkelijk worden aangebracht op verschillende ondergronden, zoals beton, baksteen en hout. Daarnaast is spuitkurk ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen, waardoor het geschikt is voor verschillende architecturale stijlen.

Het onderhoud van spuitkurk is minimaal, maar het is belangrijk om regelmatig te reinigen en eventuele schade te repareren om de levensduur ervan te verlengen. Spuitkurk kan variëren in prijs, afhankelijk van factoren zoals de grootte van de oppervlakte en de gekozen afwerking.

Kaleien

Kaleien is een populaire vorm van gevelpleister die zorgt voor een rustieke uitstraling. Het wordt vaak gebruikt om oude gebouwen en boerderijen te renoveren. Door het gebruik van kalk en water krijgt de gevel een uniek, korrelig effect.

Kaleien beschermt ook tegen weer en wind, waardoor de gevel langer meegaat. Het is een duurzame optie die weinig onderhoud vereist. Met kaleien kun je jouw gevel een mooie, natuurlijke uitstraling geven.

Voordelen van Gevelpleister

Verbeterde esthetiek, bescherming tegen weersinvloeden, isolatievoordelen en duurzaamheid. Lees meer over de voordelen van gevelpleister!

Verbeterde esthetiek

Gevelpleister kan de esthetiek van een gebouw aanzienlijk verbeteren. Het geeft een glad en egaal oppervlak aan de gevel, waardoor deze er strakker en moderner uitziet. Bovendien biedt gevelpleister de mogelijkheid om het uiterlijk van een gebouw te personaliseren door te kiezen uit verschillende kleuren en texturen.

Hierdoor kan je de gevel aanpassen aan jouw voorkeuren en stijl. Of je nu een klassiek uiterlijk wilt met een traditionele kalei afwerking of een eigentijdse uitstraling met een kunststofpleister, gevelpleister geeft je de vrijheid om het gewenste esthetische effect te creëren.

Bescherming tegen weersinvloeden

Gevelpleister biedt bescherming tegen weersinvloeden zoals regen, wind en zonnestralen. Het vormt een beschermende laag op de buitenmuur, waardoor deze beter bestand is tegen vocht en temperatuurverschillen.

Hierdoor wordt voorkomen dat de gevel beschadigd raakt en gaat afbladderen. Daarnaast kan gevelpleister ook helpen om de isolatie van het gebouw te verbeteren, waardoor de warmte beter wordt vastgehouden in de winter en het gebouw koeler blijft in de zomer.

Dit zorgt niet alleen voor een comfortabeler binnenklimaat, maar kan ook helpen om energie te besparen.

Isolatievoordelen

Gevelpleister heeft verschillende isolatievoordelen, wat betekent dat het kan helpen om je huis energiezuiniger te maken. Het kan helpen om warmteverlies te verminderen en de warmte in huis te houden.

Dit betekent dat je minder energie hoeft te gebruiken om je huis te verwarmen, wat kan leiden tot lagere energiekosten. Bovendien kan gevelpleister ook geluidsisolerend zijn, waardoor het geluid van buitenaf wordt verminderd.

Dit kan vooral handig zijn als je in een drukke buurt woont of dicht bij een weg woont. Dankzij de isolatievoordelen van gevelpleister kun je genieten van een comfortabeler en stiller huis.

Duurzaamheid

Gevelpleister is een duurzame keuze voor gevelbekleding. Het biedt langdurige bescherming tegen weersinvloeden en het is bestand tegen slijtage. Door het gebruik van gevelpleister wordt de levensduur van de gevel verlengd en zijn er minder reparaties nodig.

Bovendien draagt gevelpleister bij aan betere isolatie, waardoor energie wordt bespaard. Het duurzame karakter van gevelpleister maakt het een populaire keuze voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Prijzen van Gevelpleister

De prijzen van gevelpleister kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type pleister, de oppervlakte van de gevel en eventuele extra services zoals isolatie of renovatie.

Factoren die de prijs beïnvloeden

De prijs van gevelpleister kan variëren en wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

 • Het soort gevelpleister dat u kiest (kunststofpleister, minerale gevelpleister, spuitkurk, kaleien)
 • De oppervlakte van de gevel die moet worden bedekt
 • De staat van de bestaande gevel (indien er renovatiewerkzaamheden nodig zijn)
 • Extra voorbereidingswerk zoals het reinigen of herstellen van de gevel
 • Eventuele extra afwerkingen zoals reliëf of decoratieve elementen
 • De locatie van het project (transportkosten en arbeidskosten kunnen variëren per regio)
 • Het gekozen bedrijf of vakman voor de installatie

Gemiddelde prijs per vierkante meter

De gemiddelde prijs per vierkante meter voor gevelpleister varieert afhankelijk van verschillende factoren. Het type gevelpleister dat je kiest, de oppervlakte die bedekt moet worden en de moeilijkheidsgraad van het werk kunnen allemaal invloed hebben op de prijs.

Over het algemeen liggen de prijzen voor gevelpleister tussen de 50 en 150 euro per vierkante meter. Het is belangrijk om offertes van verschillende aannemers te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden voor jouw specifieke project.

Onthoud dat goedkoop soms duurkoop kan zijn, dus zorg ervoor dat je ook let op de ervaring en reputatie van de aannemer bij het maken van je keuze.

Offerteaanvragen vergelijken

Het vergelijken van offerteaanvragen is een belangrijke stap bij het kiezen van de juiste gevelpleister. Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het vergelijken:

 1. Kijk naar de prijs per vierkante meter: Vergelijk de prijzen van verschillende offertes en let op de totale kosten per vierkante meter gevelpleister.
 2. Controleer de inbegrepen materialen: Zorg ervoor dat elke offerte duidelijk aangeeft welke materialen worden gebruikt voor de gevelpleister. Dit kan variëren tussen kunststof-, minerale of andere soorten pleister.
 3. Vraag naar referenties en portfolio: Vraag naar referenties of bekijk eerdere projecten om een idee te krijgen van de kwaliteit van het werk van de aannemers.
 4. Levertijd en planning: Vraag naar de geschatte levertijd en planning voor het aanbrengen van de gevelpleister. Zorg ervoor dat dit past bij uw eigen tijdlijn voor het renoveren of bouwen van uw woning.
 5. Garanties: Informeer naar eventuele garanties op het werk of op de gebruikte materialen. Dit kan u gemoedsrust geven als er iets misgaat na installatie.
 6. Ervaring en certificering: Kijk of de aannemer ervaren is in het aanbrengen van gevelpleister en of ze eventuele certificeringen hebben die hun expertise aantonen.

Onderhoud en Renovatie van Gevelpleister

Regelmatig reinigen is essentieel voor het behoud van uw gevelpleister. Ontdek ook wat u moet weten over reparaties, herstellingen en renovatie. Lees meer!

Regelmatig reinigen

Gevelpleister moet regelmatig worden gereinigd om het er goed uit te laten zien en om schade te voorkomen. Dit kan worden gedaan door simpelweg de gevel met water schoon te spuiten of door gebruik te maken van een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel.

Het is belangrijk om geen agressieve chemicaliën te gebruiken, omdat deze de pleister kunnen beschadigen. Door regelmatig te reinigen, houd je de gevelpleister in goede staat en behoud je zijn esthetische uitstraling.

Reparaties en herstellingen

Reparaties en herstellingen van gevelpleister zijn belangrijk om de kwaliteit van je gevel te behouden. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

 • Controleer regelmatig op scheuren, beschadigingen of losgekomen pleister.
 • Repareer kleine scheuren of beschadigingen onmiddellijk met een geschikte pleistermortel.
 • Voor grotere problemen, zoals ernstige scheuren of losgekomen pleister, schakel je best een professional in.
 • Zorg ervoor dat alle reparaties grondig worden uitgevoerd en dat de pleisterlaag weer mooi egaal wordt afgewerkt.
 • Overweeg ook om je gevelpleister periodiek te laten inspecteren door een expert om potentiële problemen vroegtijdig op te sporen en aan te pakken.

Overwegingen voor renovatie

Bij het overwegen van een renovatie van gevelpleister zijn er enkele belangrijke punten om te overwegen. Ten eerste is het belangrijk om de staat van de bestaande gevelpleister te beoordelen.

Als de pleister beschadigd, gebarsten of loszittend is, kan een grondige renovatie nodig zijn. Daarnaast moet je ook rekening houden met de leeftijd van de gevelpleister. Als deze al vele jaren oud is, kan het zijn dat het tijd is voor een vernieuwing.

Een andere factor om te overwegen is de gewenste uitstraling van de gevel. Soms kan een andere kleur of textuur van gevelpleister gewenst zijn om de esthetiek te verbeteren. Ook de wensen en behoeften van de bewoners spelen hierbij een rol.

Daarnaast moet je ook nagaan of er sprake is van vochtproblemen in de gevel. Als er vochtproblemen zijn, zoals lekkages of vochtige muren, moet dit eerst worden opgelost voordat de renovatie van de gevelpleister kan plaatsvinden.

Gevelpleister herstellen en renoveren

Conclusie

Er zijn verschillende soorten gevelpleister beschikbaar, zoals kunststofpleister, minerale gevelpleister, spuitkurk en kaleien. Deze gevelpleisters bieden voordelen zoals verbeterde esthetiek, bescherming tegen weersinvloeden, isolatievoordelen en duurzaamheid.

De prijzen van gevelpleister worden beïnvloed door verschillende factoren en het is belangrijk om offerteaanvragen te vergelijken. Onderhoud en renovatie van gevelpleister omvat regelmatig reinigen, reparaties en herstellingen, en overwegingen voor renovatie.

Kortom, gevelpleister is een goede keuze voor het renoveren en beschermen van de buitenkant van een gebouw.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is soorten gevelpleister: info en prijzen?

Soorten gevelpleister: info en prijzen is een gids over verschillende soorten pleisterwerken zoals crepi, sierpleister, en buitenpleister die worden gebruikt voor gevelafwerking.

2. Wat is het verschil tussen minerale sierpleister en kunstharsbepleistering?

Minerale sierpleister is een natuurlijk type crepi, terwijl kunstharsbepleistering een type van sierpleister is dat synthetische hars gebruikt.

3. Hoe kan ik mijn gevel egaal afwerken?

Je kunt je gevel egaal afwerken met verschillende soorten pleisterwerken zoals crepi, buitenpleister of siliconenpleister.

4. Wat is gevelisolatie?

Gevelisolatie is een proces om je huis warm te houden. Dit kan worden gedaan bij het aanbrengen van een gevelbepleistering, zoals een minerale crepi.

5. Wat is gevelonderhoud?

Gevelonderhoud gaat over het schoonmaken van de buitenkant van het huis met methoden zoals gevelreiniging. Het kan ook betekenen het vervangen van oude gevelplaten of het bijwerken van de gevelverf.