Spachtelputz: prijzen, aanbrengen en glad maken

Overweeg je spachtelputz voor je muren? Misschien heb je er al van gehoord, of ben je gewoon op zoek naar een unieke en stijlvolle wandafwerking. Wat je reden ook is, lees verder om te ontdekken of het iets voor jou is!

Wat is spachtelputz eigenlijk?

Spachtelputz is een decoratieve pleister die met een spatel wordt aangebracht, vandaar de naam. Het resultaat is een korrelige, onregelmatige textuur die diepte en karakter geeft aan je muren. Het is een populaire keuze voor zowel binnen- als buitenmuren.

Waarom zou je voor spachtelputz kiezen?

Heeft verschillende voordelen:

 • Unieke uitstraling: De korrelige textuur geeft een unieke en moderne uitstraling aan je muren.
 • Verbergt oneffenheden: Kleine imperfecties in de muur worden gemaskeerd door de structuur van spachtelputz.
 • Duurzaam: is slijtvast en gaat jarenlang mee.
 • Onderhoudsvriendelijk: Het is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.
 • Veelzijdig: is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes en kleuren, zodat je de look kunt creëren die jij wilt.

Soorten spachtelputz:

Er zijn twee hoofdtypen spachtelputz:

 • Fijne korrel: Dit geeft een subtiele en elegante textuur aan je muren.
 • Grove korrel: Dit creëert een meer uitgesproken en rustieke uitstraling.

De keuze voor de korrelgrootte is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de stijl van je interieur.

Zelf aanbrengen of een professional inschakelen?

Hoewel spachtelputz relatief eenvoudig aan te brengen is, vereist het wel enige ervaring en de juiste techniek. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, is het verstandig om een professional in te schakelen. Een stukadoor heeft de expertise om een perfect resultaat te garanderen.

Aanbrengen van Spachtelputz
Aanbrengen van Spachtelputz

Spachtelputz aanbrengen in 5 stappen:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je muren schoon, droog en egaal zijn. Verwijder loszittende verf of behang en vul eventuele gaatjes of scheurtjes op.
 2. Primer aanbrengen: Een primer zorgt voor een betere hechting. Breng een dunne, egale laag aan en laat deze goed drogen.
 3. Spachtelputz mengen: Meng volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid water gebruikt.
 4. Spachtelputz aanbrengen: Breng  aan met een spaan of pleisterspaan. Werk in kleine delen en zorg voor een gelijkmatige laagdikte.
 5. Structuur aanbrengen: Met een spachtel of blokkwast kun je verschillende structuren creëren. Experimenteer en ontdek wat je mooi vindt.

Materialen en gereedschap:

 • Spachtelputz
 • Primer
 • Spaan of pleisterspaan
 • Blokkwast
 • Emmer
 • Mengstaaf
 • Afplaktape
 • Afdekzeil
 • Schuurpapier (optioneel)

Spachtelputz kleuren

Ben je aan het dromen over een nieuwe look voor je muren met spachtelputz? Dan vraag je je vast af welke kleuren er allemaal mogelijk zijn. En dat is een goede vraag! Het leuke is dat het in ontelbaar veel kleuren verkrijgbaar is. Maar welke kleur kies je nu?

Spachtelputz kleuren
Spachtelputz kleuren

De basis: Wit en naturel tinten

Witte spachtelputz is een klassieke keuze. Het geeft een frisse, moderne uitstraling en past bij vrijwel elk interieur. Maar ook naturel tinten, zoals beige, crème en grijs, zijn populair. Ze creëren een rustige en warme sfeer in huis.

Durf te experimenteren met kleur

Wil je iets meer pit? Dan kun je kiezen voor een kleurrijke spachtelputz. Denk aan pasteltinten zoals zachtblauw, mintgroen of oudroze voor een romantische sfeer. Of ga voor warme aardetinten zoals terracotta, okergeel of roestbruin voor een landelijke look.

Voor een stoere, industriële uitstraling kun je kiezen voor donkergrijs, zwart of zelfs een metallic kleur. En als je echt iets unieks wilt, kun je het laten mengen in een persoonlijke kleur.

De korrelgrootte beïnvloedt de kleur

Houd er rekening mee dat de korrelgrootte van de spachtelputz invloed heeft op hoe de kleur eruitziet op je muur. Een fijne korrel geeft een subtielere kleur, terwijl een grove korrel de kleur intenser maakt.

Combineren met andere materialen

Het combineert mooi met verschillende materialen, zoals hout, steen en metaal. Je kunt bijvoorbeeld één accentmuur met spachtelputz laten afwerken en de andere muren in een contrasterende kleur verven. Of combineer het met een lambrisering of een stenen muur voor een speels effect.

Hoe spachtelputz glad maken?

Er zijn verschillende manieren om spachtelputz glad te maken, afhankelijk van de huidige staat van je muren en het gewenste resultaat.

Spachtelputz Glad maken

 1. Schuren: Als de het nog relatief nieuw is en slechts kleine oneffenheden heeft, kan schuren een goede optie zijn. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier en schuur voorzichtig in cirkelvormige bewegingen.
 2. Gladmaken met een spatel: Bij grotere oneffenheden kun je het gladstrijken met een brede spatel. Maak de spatel nat en strijk in een vloeiende beweging over de muur.
 3. Aanvullende spachtelputzlaag: Als de het erg ruw of ongelijkmatig is, kan het nodig zijn om een extra dunne laag aan te brengen. Zorg ervoor dat deze laag goed droog is voordat je verdergaat met schuren of gladstrijken.
 4. Pleisteren: In sommige gevallen kan het nodig zijn om het volledig te verwijderen en de muren opnieuw te pleisteren voor een perfect glad resultaat. Dit is een meer ingrijpende klus en vereist vaak de hulp van een professional.

Waarom een gladde spachtelputz?

Een gladde spachtelputz afwerking kan verschillende voordelen hebben:

 • Moderne look: Een gladde afwerking geeft je muren een strakke en moderne uitstraling.
 • Lichtreflectie: Gladde muren reflecteren meer licht, waardoor je kamer lichter en ruimer lijkt.
 • Gemakkelijker schoonmaken: Een gladde wand is eenvoudiger stofvrij te houden en schoon te maken dan een ruwe muur.
 • Basis voor andere afwerkingen: het is een ideale basis voor het aanbrengen van verf, behang of andere wandbekleding.

Waarom zou je spachtelputz verven?

 • Verandering van sfeer: Een nieuwe kleur kan de hele sfeer van een kamer veranderen. Van rustgevend blauw tot energiek geel, de mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Opfrissen: Na verloop van tijd kan het dof worden of vlekken krijgen. Een nieuw laagje verf lost dat op.
 • Persoonlijke touch: Verf geeft je de vrijheid om je muren volledig naar je eigen smaak aan te passen.

Voorbereiding is het halve werk:

Voordat je begint met verven, is een goede voorbereiding essentieel:

 1. Schoonmaken: Verwijder stof en vuil van de muren met een vochtige doek.
 2. Losse delen verwijderen: Controleer op losse stukjes en verwijder deze.
 3. Oneffenheden herstellen: Vul eventuele gaatjes of scheurtjes op met een geschikt vulmiddel.
 4. Aflakken: Plak de randen van de muur af met schilderstape om te voorkomen dat je per ongeluk op het plafond of de kozijnen verft.
 5. Primer aanbrengen: Een primer zorgt voor een betere hechting van de verf en een egalere dekking.

De juiste verf kiezen:

Voor spachtelputz is het belangrijk om een muurverf te kiezen die geschikt is voor poreuze ondergronden. Latexverf is een goede optie, omdat deze ademt en vochtregulerend is. Kies ook voor een verf met een goede dekking, zodat je niet te veel lagen hoeft aan te brengen.

De juiste techniek voor het verven:

 • Roller: Gebruik een vachtroller met een lange pool (18-22 mm) om de verf gelijkmatig in de structuur van de spachtelputz te verdelen.
 • Kwast: Gebruik een kwast voor de hoeken en randen waar je niet goed bij kunt met de roller.
 • Twee lagen: Breng altijd twee lagen verf aan voor een mooi en egaal resultaat. Laat de eerste laag goed drogen voordat je de tweede laag aanbrengt.

Spachtelputz repareren of herstellen

Oeps, een deuk in je mooie spachtelputz muur? Of bladdert de verf er al af? Geen zorgen, dat overkomt de besten. Het repareren is gelukkig niet zo ingewikkeld als het lijkt.

Spachtelputz Repareren

Spachtelputz repareren: Stappenplan voor kleine beschadigingen

 1. Schoonmaken: Verwijder losse deeltjes en stof met een borstel of vochtige doek.
 2. Vullen: Gebruik een vulmiddel dat geschikt is voor spachtelputz. Er zijn speciale vulmiddelen verkrijgbaar die de structuur nabootsen.
 3. Gladstrijken: Strijk het vulmiddel glad met een spatel. Probeer de structuur na te bootsen.
 4. Drogen: Laat het vulmiddel volledig drogen.
 5. Schuren: Schuur het gerepareerde stuk lichtjes op met fijn schuurpapier.
 6. Verven: Breng een laagje verf aan over het gerepareerde deel. Let op: gebruik dezelfde kleur en soort verf als de rest van de muur.

Tips voor een onzichtbare reparatie:

 • Meng verschillende kleuren verf: Als je de exacte kleur niet meer hebt, kun je proberen om de kleur te mengen door verschillende tinten te combineren. Test het mengsel altijd eerst op een onopvallend stukje muur.
 • Werk in lagen: Breng liever meerdere dunne lagen vulmiddel aan dan één dikke laag. Dit zorgt voor een mooier en natuurlijker resultaat.
 • Geduld is een schone zaak: Laat elke laag vulmiddel goed drogen voordat je verder gaat. Dit voorkomt scheuren en zorgt voor een betere hechting.

Spachtelputz verwijderen: zelf doen of uitbesteden?

Net als bij het aanbrengen van spachtelputz, kun je ook het verwijderen ervan zelf doen. Maar het is wel een klus die tijd, geduld en de juiste techniek vereist. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, of als het om een groot oppervlak gaat, is het aan te raden om een professional in te huren.

Spachtelputz verwijderen

Stappenplan voor spachtelputz verwijderen:

 1. Voorbereiding is key: Zorg dat je de ruimte goed afdekt met plastic folie en schilderstape om stof en vuil tegen te gaan. Vergeet ook je beschermende kleding, zoals handschoenen en een stofmasker, niet.
 2. Verwijder losse delen: Begin met het verwijderen van loszittende stukken. Dit kun je doen met een plamuurmes of verfkrabber.
 3. Stomen of afweekmiddel: Afhankelijk van hoe hardnekkig het is, kun je kiezen voor stomen of een afweekmiddel.
  • Stomen: Huur een stoomapparaat en laat de stoom de het zacht maken. Schraap daarna voorzichtig de zachte laag weg met een plamuurmes.
  • Afweekmiddel: Breng het middel aan volgens de instructies en laat het inwerken. Schraap daarna de spachtelputz weg met een plamuurmes.
 4. Stucwerk verwijderen: Als de spachtelputz op een stuclaag is aangebracht, moet je deze ook verwijderen. Dit kan met een hamer en beitel of een stucfrees.
 5. Glad maken: Nadat alle spachtelputz en eventueel stucwerk is verwijderd, moet je de muur glad maken met een schuurmachine of schuurpapier.
 6. Voorbereiden voor nieuwe afwerking: Breng een nieuwe laag primer aan om de muur voor te bereiden op een nieuwe afwerking, zoals verf of behang.

Spachtelputz prijzen: Hoeveel kost die unieke wandafwerking?

Het geeft je muren een prachtige, unieke structuur, maar wat mag je verwachten qua kosten? De prijs kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld kost het aanbrengen op muren tussen de €12 en €18 per m². Voor plafonds ligt de prijs meestal iets hoger, tussen €15 en €23 per m².

Type oppervlak Gemiddelde prijs per m² (incl. aanbrengen)
Muren €12 – €18
Plafonds €15 – €23

Het is misschien iets duurder dan traditioneel schilderwerk, maar het is een investering die zich terugbetaalt. Het gaat langer mee, is onderhoudsvriendelijker en geeft je interieur een unieke uitstraling. Wil je weten wat het voor jouw project kost? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij een stukadoor.

Spachtelputz buiten: Een trendy en duurzame gevelafwerking

Overweeg je spachtelputz voor je buitenmuur? Misschien ben je het beu om elke paar jaar je gevel te schilderen. Of wil je gewoon een uniek, modern accent voor je huis. Het is een fantastische optie, maar er zijn een paar dingen om te overwegen.

Spachtelputz voor buiten

Welke soort is geschikt voor buiten?

Kies altijd voor spachtelputz die specifiek bedoeld is voor buitengebruik. Deze is beter bestand tegen weersinvloeden en vocht. Vraag advies in de bouwmarkt of bij een vakman om de juiste keuze te maken voor jouw gevel.

Waarom zou je voor spachtelputz buiten kiezen?

 • Weersbestendig: voor buiten is speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen regen, wind en vorst. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over snelle slijtage.
 • Duurzaam: Een goed aangebrachte spachtelputzlaag kan jarenlang meegaan zonder dat je er veel onderhoud aan hebt.
 • Onderhoudsvriendelijk: In tegenstelling tot geverfde muren, hoef je het niet regelmatig opnieuw te schilderen. Af en toe schoonmaken met water volstaat meestal.
 • Veelzijdig: Je kunt kiezen uit verschillende korrelgroottes en kleuren, zodat je een look creëert die past bij jouw stijl.
 • Verbergt kleine oneffenheden: kan kleine scheurtjes en oneffenheden in de gevel verbergen, wat zorgt voor een strak resultaat.

Spachtelputz schoonmaken: doe-het-zelf of professional?

Kleine vlekken kun je meestal zelf verwijderen. Maar bij hardnekkige vlekken, grote oppervlakken of als je twijfelt over de aanpak, is een professionele reiniging de beste optie. Experts hebben de juiste producten en technieken om je spachtelputz grondig en veilig te reinigen.

Spachtelputz schoonmaken

Waarom spachtelputz schoonmaken?

Net als elke muur, verzamelt het stof en vuil. Vlekken kunnen ontstaan door spetters of vingerafdrukken. Dit kan de uitstraling van je muur verminderen. Door het regelmatig schoon te maken, behoud je de frisse look én voorkom je dat vlekken zich vastzetten.

Zelf aan de slag: enkele tips

 1. Stof verwijderen: Begin altijd met het afstoffen van de muur met een zachte borstel of plumeau. Zo verwijder je losliggend vuil en voorkom je krassen bij het schoonmaken.
 2. Lichte vlekken:
  • Meng een mild schoonmaakmiddel met warm water en breng het aan met een zachte spons.
  • Wrijf voorzichtig en vermijd schrobben, want dat kan de structuur van de spachtelputz beschadigen.
  • Spoel na met schoon water en laat de muur drogen.
 3. Hardnekkige vlekken:
  • Probeer een speciale spachtelputzreiniger. Deze zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt.
  • Volg de instructies op de verpakking nauwkeurig.
  • Voor hardnekkige vetvlekken kun je ossengalzeep gebruiken.
 4. Kleine trucjes:
  • Witte spachtelputz kan soms worden opgefrist met wat witte tandpasta en een zachte borstel.
  • Soms helpt een wondersponsje ook om vlekken te verwijderen.

Veelgestelde vragen (FAQ):

 • Is spachtelputz geschikt voor vochtige ruimtes?
  Ja, er bestaan speciale producten die geschikt zijn voor vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens.
 • Kan ik spachtelputz overschilderen?
  Ja, het kan overschilderd worden met een muurverf naar keuze.
 • Hoe maak ik spachtelputz schoon?
  Het kan eenvoudig worden schoongemaakt met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel.

Klaar om de stap te zetten?

Spachtelputz is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een unieke en stijlvolle wandafwerking. Met zijn veelzijdigheid en duurzaamheid is het een investering waar je jarenlang plezier van zult hebben. Of je nu zelf aan de slag gaat of een professional inschakelt, het zal zeker een waardevolle toevoeging zijn aan je interieur.